آموزش قانون مربع شطرنج
قانون مربع شطرنج یکی از تکنیک های رایج در شطرنج است که به وفور در مرحله آخر بازی برای هر بازیکن و در هر سطحی پیش می آید و ربطی به این که بازیکن در مرحله ابتدایی یا حرفه ای است ندارد، بنابراین دانستن این موضوع برای همه لازم است.
در مرحله آخر بازی شطرنج گاها حالت هایی( پوزیسیون) پیش می آید که در پوزیسیون فقط یک پیاده در جریان بازی وجود دارد و بایست بازیکن بتواند با استفاده از قانون مربع پیاده محاسبات لازم را در این مورد که آیا پیاده می تواند به خانه ترفیع برسد یا نه را انجام دهد!
آشنایی با قانون مربع شطرنج
در این بخش از وب سایت آقای شطرنج سعی شده است که با بیان شیوا و با استفاده از جدیدترین الگوهای آموزشی تاکتیک مربع دور پیاده را آموزش دهیم، شیوه تاکتیک مربع به این صورت است که شما باید ابتدا یک مربع را به صورت فرضی در ذهن خود در کنار پیاده موجود ترسیم کنید.
برای این که بدانید مربع را چند خانه گسترش دهید باید به این نقطه توجه کنید برای کشیدن مربع نیاز است ابتدا از محل قرار گیری پیاده تا خانه ترفیع را شمرده و سپس به تعداد خانه ها طول و عرض مربع را تشکیل دهید، مثلا در پوزیسیون فوق پیاده سفید در خانه a4 قرار دارد و برای این که به خانه ترفیع برسد تعداد 4 خانه فاضله دارد پس مربع ما باید شامل 4 خانه در طول و عرض باشد پس هر تعداد خانه ای که پیاده با محل ترفیع فاصله داشته باشد به همان تعداد خانه در طول و عرض مربع ما قرار خواهد گرفت.
ترفیع در شطرنج حالتی است که در آن پیاده با رسیدن به عرض آخر خود می تواند به دلخواه تبدیل به یک سوار سبک یا سنگین شود، اگر با مفهوم ترفیع و نحوه انجام و قوانین ترفیع آشنا نیستید اینجا را بخوانید: آموزش ترفیع در شطرنج
بعد از ترسیم مربع اگر نوبت حرکت با شما باشد و شاه شما بتواند در اولین حرکت ممکن وارد مربع ترسیم شده فرضی شود، شما خواهید توانست پیاده را مهار کنید و اما اگر در اولین حرکت شاه شما نتواند وارد مربع فرضی شود یا این که از مربع فاصله داشته باشد شما نخواهید توانست که پیاده را مهار کنید و پیاده ترفیع خواهد کرد.
مثال: به این مثال توجه کنید، در این مثال اگر نوبت حرکت با سیاه باشد، سیاه می تواند بازی را به تساوی بکشد ولی اگر نوبت با سفید باشد آن وقت سیاه ناچار به تسلیم خواهد بود چرا که نخواهد توانست مانع ترفیع پیاده سفید شود.
راه دوم برای رسم قانون مربع شطرنج
برای ترسیم مربع فرضی علاوه بر روشی که در بالا به آن اشاره کردیم یک روش دیگر نیز وجود دارد که بیشتر بازیکنان حرفه ای از آن بهره می برند و اکثرا بازیکنان مبتدی از روش اول بهره می گیرند، اما طرز به کار گیری روش دوم به این صورت است که باید از قطر ها استفاده کنید، مثال دوم را در نظر بگیرید می خواهیم با استفاده از روش دوم برای این پیاده تاکتیک مربع را استفاده کنیم.
ابتدا یک فلش به صورت قطری از سمت پیاده به سوی آخرین عرض صفحه رسم می کنیم و جهت فلش باید در سمتی باشد که شاه ما در آن سمت قرار دارد به این دلیل که ما می خواهیم بدانیم شاه می تواند وارد مربع بشود یا نه پس جهت فلش باید به سمت جناح قرار گیری شاه باشد.
بعد از اینکه فلش ما به صورت قطری به عرض آخر رسید آن وقت محل شروع فلش تا پایان فلش را به صورت یک مربع در نظر می گیریم و اگر شاه بتواند وارد این مربع بشود آن وقت خواهیم توانست که پیاده را کنترل کنیم، در این روش شما در وقت خود صرفه جویی خواهید کرد و نیازی به شمردن خانه ها و ترسیم نیست و با یک فلش جواب خود را در کسری از ثانیه به دست خواهید آورد.
درباره اصغر برزگر
همواره به این فکر می کردم که روزی بتوانم برنامه ای در جهت کمک به پیشرفت و توسعه شطرنج بازان عزیز درست کنم و اکنون با افتخار اعلام می کنم آن ایده و برنامه آقای شطرنج نام دارد.
سایر نوشته های اصغر برزگر
دیدگاهتان را بنویسید